Mit ne tegyetek!

  Ne kezdjetek bele semmi újba! Most már senki ne kezdje növelni az állóképességét, ne kezdjen nyújtó gyakorlatokba, erősítésbe. Aki esetleg régen megtanult gurulni, esni, most már ne kezdje azt feleleveníteni. Röviden nem most kellene megsérülni, vagy előkészíteni egy későbbi sérülést.

  A fizikai képességek miatt ne aggódjatok,  az edzések felépítésének során a terhelés növelésében is a fokozatosság elvét követjük. Mivel alapvetően kezdő csoportról van szó, a nulláról indítjuk a gyakorlást. A saját tapasztalatom szerint az Aikido edzések eleinte nem az izmokat, vagy a keringési rendszert terhelik le, hanem az új mozgáselemek tanulása miatt inkább a központi idegrendszer „fárad el” az edzések végére.

Mit tegyetek! – Sumi Masatake  gondolatai nyomán.

  Rendezzétek el az ügyeiteket, dolgaitokat. Rakjatok rendet az íróasztalon, otthon, a lakásban. Fejezzetek be a lehető legtöbb feladatot: jelentéseket, barátokkal kapcsolatos dolgokat, a gyerek leckéjét, sétáltassátok meg a kutyát. Azaz tisztítsátok meg az életeteket. Az edzés napján tiszta fejjel, tiszta szemmel, a hétköznapi problémák többségétől szabadon, a kezdők szellemiségével lépjetek a tatamira.

  Amennyiben ez mégsem sikerül maradéktalanul, nem baj. A következő edzésnapra próbáljátok meg újra, aztán megint újra.